Financiering van de zorg
De financiering van zorg kan op diverse manieren plaatsvinden. Hieronder geven wij toelichting op de verschillende wetten:
Wet langdurige zorg
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die blijvend (intensieve) zorg nodig hebben in hun directe omgeving. Deze zorg kan onder meer bestaan uit verblijf in een instelling, persoonlijke verzorging of verpleging, geneeskundige zorg en vervoer naar de plaats van begeleiding of behandeling.
Om in aanmerking te komen voor Wlz-zorg, dient men een indicatie aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of de aanvrager voldoet aan de toegangscriteria van de Wlz. Het is noodzakelijk dat er wordt vastgesteld dat de betrokkene permanent afhankelijk is van toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid om ernstig nadeel te voorkomen.
Hoe vraag ik een indicatie aan?
U kunt zelf een indicatie aanvragen bij het CIZ, maar u kunt dit ook overlaten aan Welzaam. De aanvraag kan digitaal of per post worden ingediend via www.ciz.nl. Op deze website kunt u het digitale aanvraagformulier invullen en opsturen. U kunt het formulier ook afdrukken, invullen en met pen ondertekenen, waarna u het naar de CIZ-vestiging bij u in de buurt stuurt.
Onderzoek en indicatiebesluit
In de meeste gevallen biedt uw aanvraag voldoende inzicht en informatie voor het CIZ om een besluit te nemen. Soms kan het voorkomen dat u wordt gebeld voor aanvullende informatie. Het CIZ kan ook informatie opvragen bij bijvoorbeeld uw huisarts of specialist, waarvoor zij altijd eerst uw toestemming zullen vragen. Het indicatiebesluit van het CIZ vermeldt of u de zorg ontvangt en zo ja, welke zorg, in welke mate en voor hoelang. U ontvangt dit besluit schriftelijk binnen zes weken na de aanvraag.
Op uw indicatiebesluit staat aangegeven welke zorg u ontvangt, waaronder:
- Persoonlijke verzorging: hulp bij douchen, aankleden of naar het toilet gaan.
- Verpleging: verpleegkundige handelingen, zoals wondverzorging en injecties, of hulp bij zelf leren injecteren.
- Begeleiding: ondersteuning bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het indelen van de dag.
- Behandeling: gericht op herstel of verbetering van uw aandoening, of voorkomen dat deze verergert.
- Zorgzwaartepakket: langdurig verblijf in een instelling, zoals een verpleeg- of verzorgingshuis.
- Kortdurend verblijf: logeren in een instelling, maximaal drie etmalen per week.
Zorgverzekeringswet (Zvw)
De Zorgverzekeringswet (Zvw) vormt de juridische basis voor de verzekering van gezondheidszorg in Nederland. Deze wet zorgt ervoor dat alle inwoners of werkenden in Nederland verplicht zijn om een basisverzekering af te sluiten. Binnen deze basisverzekering vallen verschillende vormen van zorg, waaronder verpleging en persoonlijke verzorging die thuis wordt ontvangen.
Voor mensen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en begeleiding geldt dat sommige aspecten van verpleging en persoonlijke verzorging relevant kunnen zijn, afhankelijk van hun specifieke behoeften en situatie. Bijvoorbeeld, in de GGZ kan er sprake zijn van verpleegkundige zorg bij het toedienen van medicatie of het bieden van medische ondersteuning. Persoonlijke verzorging kan ook een rol spelen, zoals hulp bij de dagelijkse hygiëne en het aankleden.
Al met al biedt de Zorgverzekeringswet een kader waarbinnen verschillende vormen van zorg, waaronder verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding, kunnen worden verleend aan cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, met als doel het bevorderen van hun gezondheid en welzijn.
Neem contact met ons op om te onderzoeken of wij wij de zorgverzekeringswet kunnen aanbieden.
Welzaam biedt Wmo aan, afhankelijk van de mogelijkheden en mits wij gecontracteerd zijn in jouw gemeente.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met een beperking kunnen deelnemen aan de samenleving en zelfstandig kunnen blijven wonen. De Wmo wordt gefinancierd door de plaatselijke gemeente en is bedoeld voor ouderen, mensen met een handicap of een chronisch psychisch probleem. Via de Wmo kunnen wij, indien gecontracteerd, de volgende zorgproducten aanbieden:
- Huishoudelijke hulp.
- Individuele begeleiding.
- Dagbesteding.
- Eerstelijns verblijf.
Indien u Wmo vanuit Welzaam wilt aanvragen, neem dan contact op met de gemeente waar u staat ingeschreven om te controleren of wij gecontracteerd zijn.
Zorg zelf betalen
Naast het verkrijgen van zorg op basis van uw indicatie, bestaat ook de mogelijkheid om zelf zorg in te kopen. In dat geval dient u de kosten zelf te dragen. De prijzen voor particuliere zorg kunt u hier bekijken.
Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen?
Neem contact met ons op of meld je aan!